A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад освіти "Чернівецький ліцей №2 Чернівецької селищної ради"
Могилів-Подільського району

День Соборності України 2024

Дата: 22.01.2024 20:56
Кількість переглядів: 18

День Собо́рності України - свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Шість фактів про День Соборності

1. Переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською ініціювали лідери саме Західноукраїнської Народної Республіки.

2. 1-го грудня 1918-го року УНР і ЗУНР підписали «передвступний» договір про злуку у Фастові, після якого й прийняли ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу.

3. У роки радянського режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначалися. Із утвердженням влади російських більшовиків ці «контрреволюційні свята» стерли із суспільної свідомості.

4. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України місті Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб.

5. 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій – «Живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності. Ця акція засвідчила бажання українців жити в єдиній незалежній державі. Першого грудня 1991 року його підтверджено результатами всеукраїнського референдуму, під час якого абсолютна більшість українців у всіх областях держави підтримали незалежність проголошену 24 серпня того ж року. Вслід за цим інші країни світу, включно з Росією, визнали Україну як незалежну державу, зобов’язуючись поважати непорушність її кордонів.

6. На державному рівні, офіційно свято Соборності стало святкуватись з 1999 року, згідно указу діючого президента на той час – Леоніда Кучми.

Відтак в Чернівецькому ліцеї №2 були проведені різноманітні  виховні заходи  на відповідну тематику 

«Мій сонячний дім-моя Україно», «Єдина,Соборна,Незламна», «Що я знаю про Соборність України» 5-8 класи 

"Захід-схід -одна країна ! Це соборна Україна","З Україною в серці","В єдності-сила народу"1-4 класи

"Єдина країна-єдиний народ","Україна собрна державо,Сонцесяйна колиско моя" 9-11 класи

 :« 

Також був висталений усний журнал в холі ліцею  «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна» .



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора